Dr. L. Mungra Streekziekenhuis Nickerie | Annastraat #35 | Tel.: (597) 231241 | Fax: (597) 232325 | E-mail: info@szn.sr

Voeding Tips

1. Eet gezond en eet lekker
Zowel in ongezonde als in gezonde voeding zijn zoveel mogelijkheden, dat er altijd dingen zijn die je wel en die je niet lust. Probeer niet gezonde dingen te eten die je niet lust. Dat houd je niet vol. Veel mensen denken onterecht dat gezonde voeding minder lekker is dan ongezonde voeding. Als je je wat verdiept in de
mogelijkheden, zul je verbaasd staan wat je allemaal met een gerust hart kunt eten. Wat natuurlijk niet betekent dat je niet meer mag zondigen. Zeker als je gezond eet, kan een keer een slagroomgebakje helemaal geen kwaad.

2. Eet gevarieerd
Vaak hetzelfde eten is nogal saai, en is minder gezond dan gevarieerd eten. Elk voedingsmiddel bevat weer andere vitaminen en mineralen. Dus als je varieert en misschien zelfs nieuwe dingen uitprobeert, krijg je gemakkelijk een volledige voeding. Het is goed voor je om voldoende onverzadigd vet binnen te krijgen en voldoende eiwitten, koolhydraten en vezels.

3. Let op vet
Haal maximaal 30% van je calorieën uit vet. Let daarbij vooral op verzadigd vet: haal maximaal 10% van je totale calorieën uit verzadigd vet. Vet heb je wel nodig dus vetvrij eten is niet verstandig. Bak je vlees, vis of kip in olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct. Eet bijvoorbeeld twee keer per week vis, en verder kip en mager vlees, of een groentenburger, tahoe, tempeh of peulvruchten. Neem bij voorkeur magere of halfvolle melkproducten (geldt ook voor kaas). Kies vaker voor plantaardige dan voor dierlijke producten.

4. 2 ons groente en 2 stuks fruit
Steeds meer wordt ontdekt hoe ontzettend gezond groente en fruit is. Erg belangrijk zijn de vitamines en vezels die er in zitten. Groente en fruit helpen erg goed om de kans op hart- en vaatziekten, en kanker, te verminderen (hoe dat precies komt is nog niet bekend). 2 ons groente en 2 stuks fruit is voldoende, maar meer mag ook.

5. Voedingsvezels
Groente en fruit bevatten vezels die erg gezond zijn. Maar ook vind je vezels in bruin- en volkorenbrood, aardappels, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Kies dus bij voorkeur volkorenproducten. Ze zijn goed voor je spijsvertering en verlagen de kans op sommige kankers.

6. Verminder overgewicht
Val af als je te dik bent. Veel overgewicht is slecht voor hart en bloedvaten. Kijk eerst of je door de richtlijnen voor een gezonde voeding te volgen, misschien vanzelf al afvalt. Zo niet, ga geen buitenissige diëten volgen of vreemde pillen slikken, maar volg een dieet op basis van gezonde, gevarieerde voeding. Vraag indien nodig een diëtist om meer advies en probeer voldoende te bewegen.

7. Wees matig met zout en suiker
Bloeddruk kan dalen door minder zout te eten. Gebruik er daarom niet te veel van. Groenten houden hun natuurlijke smaak als je ze niet langer dan 5 of 10 minuten kookt (ook beter voor de vitaminen). En doe bijvoorbeeld geen zout in het kookvocht: het is smakelijker en minder schadelijk als je naderhand een klein beetje zout toevoegt indien nodig. Eten maak je pittiger met peper, kerrie of groene kruiden. En kies een natriumarme zoutsoort, dit is beter voor je bloeddruk. Gebruik minder suiker in koffie en thee. Denk eraan dat aan veel producten suiker is toegevoegd (koekjes, frisdranken).

8. Drink voldoende
Drink minimaal anderhalf liter per dag. Melk, koffie, thee, yoghurt, soep, sappen en fris kun je met mate drinken en de hoeveelheid aanvullen met water. Als je gezondheidstoestand het toelaat, en het vanwege medicijnen niet wordt afgeraden, kun je met mate alcohol blijven drinken. Drink niet meer dan 2 à 3 glazen alcohol per dag. Alcohol kan onder andere je bloeddruk doen stijgen.

9. Doe bewust boodschappen
Om bewust te kunnen eten moet je eerst bewust boodschappen doen. Lees op de verpakking hoe de samenstelling van het product is. Vergelijk de producten onderling en kies datgene met bijvoorbeeld het minste verzadigd vet. Op brood en groente zit geen sticker met de samenstelling maar deze zijn sowieso gezond voor je. De slager kan je om mager vlees vragen.

 

Koelkast Tips

Bewaar je voedsel niet te lang, omdat de vitamines er uit gaan, en omdat het kan bederven. Kaas blijft zo’n 2 weken goed, bewaar hem in een bewaardoos, onder een stolp of in plastic.

Nog een paar tips voor eten dat je in de koelkast bewaart:

1. ongeopende yoghurt kan tot een week na de ‘ten minste houdbaar tot’-datum worden gegeten. Als het pak open is, moet je het binnen drie dagen eten. Als je een eenpersoonsbakje half leeggegeten hebt, kun je het afdekken en nog 2 dagen bewaren.

2. Bewaar nooit voedsel of soep in een open blik. De bliksmaak kan in het voedsel trekken. Bewaar restjes in een bakje maar niet langer dan 2 dagen.

3. Melk blijft normaliter tot drie dagen na de ‘ten minste houdbaar tot’-datum goed.

4. Drink sinaasappelsap na openen binnen een week op. Hoe langer het open staat, hoe meer smaak en vitamine C verdwijnt.

5. Verwerk rauwe kip binnen 2 dagen na aankoop of vries hem meteen in. Bewaar de kip in de orginele verpakking. Als deze druipt, doe er dan een bord onder zodat de sappen niet op ander eten druppen. Vries je de kip in, haal hem dan uit de verpakking en doe hem in een diepvrieszak.

6. Eieren blijven 5 tot 6 weken goed en kunnen het best in de koelkast worden bewaard. Door de lage temperatuur vermenigvuldigt de salmonellabacterie zich minder snel. Bewaar ze in de doos en draai ze af en toe om, anders zakt de dooier naar beneden.

7. Ingevroren groente moet je binnen een jaar na aankoop opeten. Is de zak geopend, maak hem dan goed dicht en doe er nog een zak om.