Drs. L. Mungra Streekziekenhuis Nickerie | Annastraat #35 | Tel.: (597) 231241 | Fax: (597) 232325 | E-mail: info@szn.sr

Laboratorium Patiënten Informatie

24 uurs urineonderzoek

Door middel van deze folder wilt het laboratorium van het Mungra Medisch Centrum (MMC) u informeren over het 24-uurs urineonderzoek, welke door uw arts is aangevraagd om inzicht te krijgen in uw klachten. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen.

Hoe vindt de verzameling plaats?

  1. Als u 's morgens opstaat, plast u de blaas leeg in het toilet.
  2. Noteer de tijd. U gaat vanag dit tijdstip de urine verzamelen. Datum:......... Tijdstip:.....
  3. Elke keer dat u plast moet u ALLE urine verzamelen in een schone waterfles ( of een speciale fles die u bij het laboratorium kunt afhalen).
  4. Als u de volgende ochtend opstaat, doet u de eerste (ochtend)urine ook in de fles.
  5. Noteer de datum en de tijd. Datum:...... Tijdstip:........
  6. Lever de fles met uw 24 uurs verzamelde urine in bij het laboratorium en geef ook de genoteerde tijden door. Deze worden samen met uw gegevens op een etiket geschreven, die u vervolgens op de fles plakt.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, stel deze vragen gerust aan de arts / assistente van de polikliniek en aan de medewerkers van het laboratorium.

Voorbereiding

Uw behandelend arts heeft u een aanvraagformulier voor laboratoriumonderzoek meegegeven. Dit kan betekenen dat u bloed moet laten prikken of urine/ontlasting moet inleveren. Door middel van deze folder wilt het laboratorium van het Mungra Medisch Centrum (MMC) u de volgende informatie verschaffen: Wij accepteren een volledig ingevulde aanvraagformulier door de behandelende arts van elke zorgverzekering. Tegen betaling mag u ook zonder een labaanvraag van de arts een bloedsuiker, zwangerschapstest of hoge bloeddrukmeting laten meten. Indien u 24-uurs urine moet inleveren leest u daarvoor de patiëntenfolder. Hierin staat beschreven op welke manier het verzamelen van de urine moet gebeuren voor een betrouwbare meting. We accepteren alleen urine in een waterfles of in een urinepot die u tegen betaling kunt afhalen bij het laboratorium. Wanneer u naar één van de prikpunten voor laboratoriumonderzoek gaat, hoeft u geen afspraak te maken. Bij aankomst op één van de locaties van de prikpunten meldt u zich aan bij de dienstdoende labmedewerker. Neemt u altijd uw verzekeringsbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee. Wanneer u aan de beurt bent, zal de medewerker van het laboratorium u vragen naar uw verzekeringsbewijs en/of uw legitimatiebewijs. Tegenwoordig hoeft u voor de meeste testen niet nuchter te zijn voor een goede uitslag. Toch zijn er enkele onderzoeken waarvoor u nuchter moet zijn. Uw behandelende arts zal dan aangeven wanneer u nuchter moet zijn.

Wat betekent nuchter zijn?

  1. Ruim 12 uur voor de bloedafname mag u NIET roken, eten en drinken (water mag WEL, maar GEEN thee of koffie drinken);
  2. Ruim 24 uur voor de bloedafname mag u GEEN alcohol gebruiken;
  3. U mag uw medicijnen innemen, behalve als uw arts u nadrukkelijk zegt dat niet te doen.

Indien u niet nuchter bent, wordt u niet geprikt. U wordt dan gevraagd om de regels voor nuchtere bloedafname na te leven en de volgende dag langs te komen voor een bloedafname.
Dit is belangrijk voor een juiste meting van de bloedtesten die de arts helpen om te kijken als u ziek bent of niet.

Waarom een laboratoriumonderzoek

Met bloedonderzoek kan de arts worden geholpen om: • bepaalde ziekten vast te stellen of uit te sluiten; • het verloop van een ziekte te volgen; • het verloop van een behandeling te volgen.

Hoe wordt een resultaat verkregen?

Op het laboratorium zijn er speciale apparaten waarmee testen in uw bloed worden gemeten aan de hand van verschillende chemische reacties. De kwaliteit van de metingen wordt elke dag gecontroleerd. Zo wordt voorkomen dat er foute resultaten worden verkregen die een verkeerd beeld geven aan uw behandelend arts.

Wat wordt gedaan met de uitslag van mijn bloedonderzoek?

De uitslag van het laboratoriumonderzoek wordt eerst gecontroleerd of het juist is gemeten. Indien het resultaat akkoord is bevonden, wordt het doorgegeven aan de arts..Bij sterkafwijkende resultaten worden bepaalde procedures afgehandeld en wordt eventueel de klinisch chemicus om een advies gevraagd. Als het resultaat correct gemeten is maar afwijkt van de normaalwaarden dan wordt de arts hierover op de hoogte gesteld. Hierdoor kan de arts snel handelen. Uiteindelijk wordt het resultaat in combinatie met uw klachten beoordeeld door uw behandelende arts. Uw behandelende arts is degene die daaruit conclusies kan trekken voor de juiste behandeling. Daarom geven wij de uitslagen en interpretaties niet door aan u maar aan uw behandelend arts.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, stel deze vragen gerust aan de laboratoriummedewerker.

Heeft een verbeterpunt of juist een pluspunt?

Wij doen er alles aan uw bezoek aan onze afdeling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Het kan echter voorkomen dat u niet tevreden bent. U kunt uw verbeterpunt of pluspunten over uw bezoek aan het laboratorium of prikpunt in de brievenbus bij het MMC-lab achterlaten.

Openingstijden:

Lab MMC

Adres: Annastraat # 35
Openingstijden voor bloedafname: Maandag – Vrijdag
7.00 – 12:00
Contact: 231241 tst. 2500

Nieuw Nickerie

Adres: Landingstraat #4 (In de apotheek)
Openingstijden: Maandag – Vrijdag
7.00 – 11.00
Contact: 231241 tst. 2326

West-Nickerie

Adres: Corantijnpolder gevestigd in het gebouw van de SZF-Apotheek
Openingstijden: Maandag – Vrijdag 7.00 – 11.00
Contact: 597-8706390

Oost-Nickerie

Adres: Hamptoncourt polder gevestigd in het gebouw van de SZF-Apotheek
Openingstijden: Maandag – Vrijdag
7.00 – 11.00
Contact: 597-8862837